U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

De navigatielinks overslaan
Zien & Doen
© OPT / Snapshot - Jens Snap
Omgeving
© LAURA RANDOLFI
Accommodatie
© OPT / J.P. Rémy
Toeristenbureau
© OPT / J.P. Rémy

Zien & Doen Luik

 

Voor mensen die een stad zoeken om lekker uit te gaan, te shoppen en iets cultureels te doen is Luik (Liège) een prima keuze. De Franse taal en de bijbehorende verfijndheid geven de stad een heel andere sfeer, en dat net over de Nederlandse grens! U profiteert van een ander, goed én uitgebreid winkelaanbod, een historisch centrum, en bijna twintig musea. U kunt te voet door de stad of met een huurfiets van het Maison des Cyclistes er op uit trekken.

 

Historisch centrum

Luik is eeuwenlang de hoofdstad geweest van het gelijknamige prinsdom. De onafhankelijke status zorgde er ook voor dat er flink wat gebouwen en kerken verrezen. Veel van deze bouwwerken hebben de eeuwen goed doorstaan en zijn nu een van de bezienswaardigheden in het historische centrum. Voorbeelden zijn het bisschoppelijk paleis en de kathedraal. Al wandelend komt u langs antiekwinkels en kledingwinkels.

Alles over het Paleis van de Prins-bisschoppen in Luik

 

Arriveren in Luik op het station Guillemins, is arriveren in stijl. Het HSL-station van de Spaanse architect Calatrava is een imponerend geheel van glas en staal. In het station is een expositieruimte waar toonaangevende tentoonstellingen worden gehouden.
Ook is het nieuwe museum La Boverie wandelend bereikbaar via een elegante brug die naar het schiereilandje leidt. Het museum werkt samen met het Louvre en heeft een vaste expositie van onder andere werken van Van Gogh en Van Dongen. Daarnaast is er een tijdelijke expositie.
Alles over Museum van La Boverie | Schone Kunsten en Tentoonstelling
Alles over Station van Luik-Guillemins

 

Voor wie met kinderen reist, is er een grote keuze aan kwalitatief goede winkels voor kinderkleding, accessoires en speelgoed. Ook interessant voor hen is het Museum van het Waalse Leven over het leven van weleer in Wallonië: van land- en bosbouw, oude industrieën en ambachten, tradities en regionale kunsten. U krijgt uitleg over vroegere industrieën die de stad en omgeving welvaart brachten.

Alles over het Museum van het Waalse Leven in Luik, museumgroep over Wallonië
 

 

Aan de Maas

Op de kade wordt elke zondag tot vroeg in de middag de bekende, grote markt La Batte gehouden. U vindt er veel verse waar, waaronder delicatessen uit de streek en uit andere landen. Italië is daarbij goed aanwezig. Aan de Maas ligt ook het Grand Curtius Museum, dat elke eerste zondag van de maand gratis is te bezoeken. De uitgebreide collectie omvat onder andere Egyptisch oude kunst, religieuze kunst en een rijke glascollectie.

Alles over de La Batte markt en de Het Museum Grand Curtius van Luik, museumcomplex van de Vurige Stede

 

Le Carré

Levendig en gezellig is de wijk Le Carré, ook op de linkeroever van de Maas en even ten zuiden van het historische centrum. In deze hippe buurt met autovrije winkelstraten vindt ook leuke cafés en restaurants. Vaak staat de Luikse salade op het menu en - als u boft - ook de Luikse koffie. Het is een bijzonder dessert van ijs, koffie en slagroom. Neem ook even de tijd voor de kathedraal Saint Paul.

Alles over de Schatkamer van de kathedraal


Outremeuse

Vanuit het historische centrum steekt u de Maas over om in een andere wijk te komen: Outremeuse. Deze wijk ontwikkelde zich in de 13de eeuw toen de eerse brug over de Maas werd gebouwd. In Outremeuse is detectiveschrijver George Simenon geboren. De wijk was ooit de plek van de leerlooiers en de arbeiders. In deze volkswijk is folklore ontstaan. De bekendste figuur daarvan is Tchantchès, de held van het Luikse poppentheater die de goede en de slechte eigenschappen van Luikenaren in zich heeft.

Alles over het Museum Tchantches van Luik

 

Vandaag de dag is Outremeuse een mengeling van grote lanen waar art nouveau-panden schitteren en de middeleeuwse straten waar muurkapelletjes zijn te bewonderen. Outremeuse telt vele, vriendelijk geprijsde restaurants. Ook op deze oever aan de Maas is het Aquarium Museum te vinden in een prachtig gebouw. Binnen zwemmen in tientallen aquaria vele vissoorten rond. Natuurlijk ontbreekt de clownvis niet, bekend uit de film Nemo. Maar ook bijzondere dieren als zwartpunthaaien bevolken het water. Indrukwekkend is het tentoongestelde skelet van een walvis. Voor de deur van het Aquarium meren rondvaartboten aan voor een tochtje over de Maas. Direct achter het Aquarium vindt u een bijzonder eetadres: in Labo 4 krijgt u heerlijk eten geserveerd in de entourage van een voormalig  scheikundelokaal.

Alles over het Aquarium-museum van Luik

 

Heuvels van de citadel

Reserveer tijdens een bezoek aan Luik ook tijd voor een van de bewegwijzerde wandelingen op de hellingen van de citadel. Op de hellingen ligt een openbaar park dat direct te bereiken is vanuit de historische stad. De wandelroutes beginnen dan ook achter het Prinsbisschoppelijk paleis. U komt er ook via een doodlopende steeg, de Impasse des Ursulines waar de trappen van de Montagne de Bueren (374 treden) beginnen. Eenmaal boven ziet u bomen, vijvertjes, vogels en een oude toren 'Vieux Joncs' uit de 14de eeuw, gemaakt van grillige oude stenen die op versteend hout lijken. U hebt steeds een mooi uitzicht op de stad. Het katholieke verleden valt op dankzij de alomvertegenwoordigde kerktorens en koepels die boven de huizen uitsteken.

 

Prima bewegwijzering in de stad

In het centrum van Luik staan duidelijke richtingaanwijzers voor de toerist te voet. De mooi vormgegeven palen wijzen de weg naar de côteaux de la Citadelle maar ook naar de kathedraal, het Waals Museum, de wijk Outremeuse, de Opera (alle opera’s met boventiteling in FR/NL) en de vele andere bezienswaardigheden van deze leuke stad. Neem lekkere wandelschoenen mee en bereidt u voor op enig klimwerk als u de trappen van de Montagne de Bueren of het pad naar boven neemt.

Alles over de Hellingen van de Citadel van Luik, het Museum van het Waalse Leven in Luik, museumgroep over Wallonië en de Koninklijke Schouwburg van Luik en Koninklijke Opera van Wallonië


Stadswandeling

De VVV van Luik biedt op zondag een wandeling onder leiding van een Nederlandstalige gids aan. Het vertrekpunt is het Maison du Tourisme aan de Place Saint-Lambert 35 of het toerismekantoor aan de Féronstrée.

Alles over het Huis voor Toerisme van Le Pays de Liège (LIEGE)

 

Fietshuur Luik

Een fiets huren in Luik kan via het Maison des Cyclistes bij het station van Luik-Guillemins. Zij verkopen ook kaarten en routes, onder andere diverse Ravel-routes. Dit zijn speciale wegen voor ongemotoriseerd verkeer. U kunt op deze manier onder andere naar Maastricht en Namen fietsen.
Meer informatie over fietshuur vindt u op
Fietshuur in Luik

 

City-pass Luik

Voordelig Luik bezoeken doet u met de city-pass. De kaart geeft onder meer korting op entree van musea. De kaart is te koop bij de toeristenbureaus in Luik

Alles over de Liège City Pass 48u, niet te missen bezienswaardigheden in Luik voor € 16/p.