U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Waterloo

 

Vlak onder Brussel ligt Waterloo. De plaatsnaam is synoniem voor de Slag bij Waterloo waarbij Napoleon in 1815 werd verslagen. Een bezoek aan deze historische locatie is goed te combineren met andere uitstapjes in de omgeving. Zo liggen het attractiepark Walibi en diverse golfbanen dichtbij. In het aardige plaatsje La Hulpe zijn de bijzondere werken van kunstenaar Folon te zien en iets verder weg liggen de indrukwekkende ruïnes van het abdijencomplex in Villers-la-Ville.

 

Slagveld bij Waterloo

De strijd tussen de manschappen van Napoleon en de legers van de Britten, Duitsers en Nederlanders was een van de belangrijkste in de Europese geschiedenis. Het wordt gezien als de laatste confrontatie tussen Europa en Frankrijk, met de val van Napoleon en de start van een nieuwe periode van vrede in Europa tot gevolg. Voor bezoekers is het uniek dat veel bewaard is gebleven: het slagveld, Napoleons hoofdkwartier, de boerderijen en diverse gebouwen. Als herinnering aan de vier dagen die Napoleon op Belgisch grondgebied doorbracht voordat hij bij Waterloo werd verslagen, is een route van 94 kilometer uitgezet: de Napoleonroute.

 

De dag dat Napoleon werd verslagen

De beslissende dag voor Keizer Napoleon was op 18 juni 1815. Zijn Franse leger van 124.000 man werd ingeklemd door de coalitielegers. Het Engels-Hollandse leger van 97.000 manschappen werd aangevoerd door hun generaal Wellington en de prins Willem van Oranje, de latere koning van Nederland. Het Pruisische leger telde 117.000 en werd geleid door veldmaarschalk Blücher.

 

Na 8 uur intens strijdgewoel eindigt de veldslag met de nederlaag van de Franse troepen. Er werden bijna 9.500 doden en 32.000 gewonden geteld.

 

Regen

Het slechte weer speelde een rol in het verlies van Napoleon: door de regen was de grond doorweekt. Kanonskogels belandden in de modder en stuiterden niet de vijandelijke linies in om slachtoffers te maken. Ook het verplaatsen van de kanonnen was vrijwel onmogelijk door de te zachte ondergrond.

 

Het telegram over de overwinning, geschreven door Wellington, werd verstuurd vanuit Waterloo, waardoor de stad haar naam aan de veldslag gaf.

 

Strijd herleeft elk jaar

De strijd wordt elk jaar door zo'n duizend figuranten nagespeeld in het weekeinde het dichtst bij de officiële datum van 18 juni. In 2015 - als het precies 200 jaar geleden is - zal de herdenking groots worden gevierd. Het is een van de grootste evenementen.

 

Op de plek waar Napoleon werd verslagen, verrees een 40 meter hoge heuvel met er boven op een gietijzeren leeuw als symbool voor de overwinning. Zijn poot leunt op een wereldbol en kondigt de rust aan die Europa heeft veroverd op de vlakten van Waterloo. Vanaf deze hoogte heeft u goed zicht over de vroegere velden waar de soldaten tegen elkaar vochten. 

 

De 7 locaties van Waterloo

U beklimt de Heuvel van de Leeuw via het bezoekerscentrum. Daar is ook het reusachtige panoramische schilderij van de slag te zien. Andere historische locaties die over de slag vertellen zijn het Wellingtonmuseum in het voormalige hoofdkwartier van de hertog van Wellington in Waterloo en het laatste Hoofdkwartier van Napoleon in Vieux-Genappe. Ook het Wassenbeeldenmuseum en een tour met een bus langs de historische plekken laten u kennismaken met deze strijd.

 

Een speciaal combinatieticket 'Pass 1815' biedt u toegang tot alle bezienswaardigheden van Waterloo 1815.
Toeristenbureau van Waterloo