U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Wallonië in het kort

 

De officiële naam van België is het Koninkrijk België. Het land ligt op de scheidingslijn tussen Germaans en Romaans Europa. Wallonië is een van de drie Gewesten in de Belgische Federale Staat, de andere twee zijn het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

België is 30.528 km² groot en telt ongeveer 11 miljoen inwoners. Wallonië beslaat daarvan iets meer dan de helft (16.844 km²) en heeft 3,5 miljoen inwoners.

 

Hoofdstad

De grootste en belangrijkste stad is Brussel. Het is de hoofdstad van België en van Vlaanderen en daarnaast het bestuurlijk centrum van de Europese Unie. Sinds 11 december 1986 is Namen de hoofdstad van het Waalse Gewest waar 3,5 miljoen mensen wonen. Namen (of Namur) is de thuisbasis van de regering en het Waals Parlement.
 

 

Drie talen

Wallonië ligt in het zuidelijke deel van België en het is een heuvelachtig gebied. Een groot deel valt onder het heuvellandschap van de Ardennen. Ze spreken er hoofdzakelijk Frans. In het uiterste oosten tegen de Duitse grens aan wordt er ook Duits gesproken.

 

Opgedeeld bestuur

De verschillen in taal en in cultuur hebben geleid tot een ingewikkeld politiek systeem waarbij bevoegdheden zijn ondergebracht bij de Gewesten (het Vlaamse, het Brusselse en Wallonië), de Gemeenschappen (de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige), of de federale overheid. De federale regering heeft onder andere defensie, justitie en de sociale zekerheid onder haar hoede.

 

Geschiedenis

België ontstond na de Belgische Revolutie in 1830 toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op 21 juli 1831 legde Leopold als eerste koning van de Belgen de eed af.

 

Na de onafhankelijkheid werd de jonge natie – vooral door de industrie in Wallonië – een van de voorlopers in de Industriële Revolutie. De ontwikkeling van Vlaanderen bleef achter tot het economisch zwaartepunt naar het noorden verschoof in de jaren 1960 van de vorige eeuw. In deze periode werden de taalgrens vastgelegd, het land ingedeeld in deelstaten, en werden de kolonies in Midden-Afrika onafhankelijk. België groeide uit een belangrijke wereldeconomie en werd een van de welvarendste, meest ontwikkelde en meest geglobaliseerde landen ter wereld. Het land bouwde een vrijemarkteconomie op met beperkte overheidsinmenging en een uitgebreide welvaartsstaat.

 

Natuur

Iets meer dan 21 procent van het oppervlak van België bestaat uit bos. Daarvan ligt tachtig procent in Wallonië. De natuur, vooral die van de Ardennen, met bossen en kronkelende rivieren met de watersportmogelijkheden is een populaire vakantiebestemming. De Maas (Franse naam is Meuse) is de belangrijkste rivier. De Maas stroomt via België naar Nederland. De Sambre is een zijrivier die net als de Semois, Ourthe en Lesse in de Maas uitmonden. Daarnaast zijn meer rivieren die door landelijke valleien als de Amblève.

 

Hoge Venen

Een van de meest ongerepte stukjes natuur van België zijn de Hoge Venen. Zoals de naam al aangeeft, is het het hoogst gelegen deel van het land en bestaat het gebied vooral uit hoogveen. Het hoogste punt bereikt net geen 700 meter, het Signaal van Botrange ligt op 694 meter. Door de hoge ligging, het strenge klimaat, de vele neerslag en de strenge, lange winters komen er zeldzame plantensoorten voor, die ook kenmerkend zijn voor bergstreken of voor Noord-Europa.

 

Nederlandse emigranten

Inmiddels is het land in trek bij Nederlandse emigranten. Samen met Duitsland is België het populairste land om naartoe te verhuizen. Vooral in de grensstreken strijken Nederlanders neer vanwege de gunstige huizenprijzen en de ruimte. In Franstalig België is vooral de provincie Luik in trek.
(bron: CBS, emigratie)

 

De vijf provincies van Wallonië

Waals-Brabant ligt ten zuiden van Brussel. Waterloo, Villers-la-Ville, Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Brabant Haspengouw landschappen.

Henegouwen is het westelijke deel en heeft glooiende heuvels en uitgestrekte beukenbossen. Belangrijke plaatsen zijn Charleroi, Tournai (Doornik), Mons (Bergen), Binche en Chimay.

Namen ligt in zuid-centraal Wallonië. De gelijknamige provincie is een gebied van valleien en rivieren. Belangrijke plaatsen zijn Namen, Dinant, Han-sur-Lesse, Rochefort en Couvin.

Luik is de provincienaam van het gebied in het noordoosten van Wallonië. Het is er erg heuvelachtig. Luik, Spa, Huy, Stavelot, Malmedy zijn de meest bekende plaatsen.

Belgisch Luxemburg ligt in het zuidoosten van België en bestaat uit diepe bossen waar veel wild leeft. Saint-Hubert, La Roche, Bouillon, Orval, het gebied van de Gaume en Durbuy zijn bekende namen.

 

Meer over Wallonië

 

Terug naar introductiepagina Praktisch.