U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

De navigatielinks overslaan
Zien & Doen
© OPT / Snapshot - Jens Snap
Accommodatie
© OPT / J.P. Rémy
Toeristenbureau
© www.wandermagazin.de

Virton

 

In het zuidelijkste deel van Wallonië ligt Virton, vlakbij de grens met Frankrijk. Deze landelijke omgeving vol bossen en akkers wordt de Gaume genoemd. De streek doet Frans aan. In Virton zijn de huizen gebouwd van lichtgele kalksteen en rode dakpannen zijn dezelfde als die in de Provence.

 

Het plaatsje is een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving, bijvoorbeeld naar de abdij van Orval waar het bekende bier wordt gebrouwen. Ook zijn er leuke evenementen bij te wonen.

 

Romeinen

Virton is de belangrijkste plaats in de Gaume. Het hoofdstadje is het kleine centrum van de streek waar op vrijdag markt wordt gehouden. U kunt er naar het Gaumse museum dat een rijke archeologische collectie heeft. Dit gebied werd intensief bewoond door de Romeinen. Zo is er de belangrijke vindplaats Montauban. Misschien stamt uit die tijd wel het feit dat er in de Gaume nog altijd wijn wordt geproduceerd.

 

Microklimaat

Dat er wijn wordt gemaakt, ligt aan het mildere klimaat van de Gaume. Het zachtere klimaat wordt gegarandeerd door een Ardense heuvelrug juist ten noorden van de streek die de kou tegenhoudt. De temperatuur ligt daardoor wat hoger dan in de rest van België. De streek telt volop accommodatie voor een verblijf.