U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Stedentrip Namen

 

Namen (Namur) ligt op 2,5 uur rijden vanaf Utrecht. Een prima afstand voor een weekendje weg! Dit gezellige stadje aan de rand van de Ardennen is nog weinig bekend onder toeristen. Namen heeft een elegant historisch centrum dat voor een groot deel voetgangersgebied is. U vindt er kleine, bijzondere winkels. Namen is dé plek voor levensgenieters.

Bekijk het filmpje van Namen onderin deze pagina.

 

Aardbeien, bier en slakken

De mooie boetiekjes en winkels zijn gevestigd in oude gevelpanden. De straten zijn veelal smal in hartje centrum, een aantal pleinen geven weer lucht. Midden in het centrum ligt het intieme Place du Marché aux Légumes waar het altijd levendig is als de terrassen open zijn. Ook zijn er kleine en mooie musea. Behalve dat u in de stad van alles kunt ondernemen, ligt de stad aan de rand van de Ardennen. Dat betekent er op uit in de natuur! Maar niet voordat u de blikvanger van deze Maasstad hebt bezocht: de citadel, een van de grootste van Europa.

 

In de omgeving van Namen ligt onder andere Wépion. Daar blozen in mei en juni de aardbeien u tegemoet, en in restaurants ziet u vast gerechten met  'petits gris', de befaamde slakken. Brasserie Du Bocq maakt heerlijke bieren evenals het klooster van Maredsous dat ook een gelijknamige kaas produceert.

 

Gezellig chique centrum

Dat Namen met zoveel cafés en restaurants in diverse prijsklassen de plek voor levensgenieters is, komt natuurlijk doordat het de Waalse hoofdstad is waar de regering en het parlement van zuidelijk België zetelen. Bovendien is het een studentenstad.

 

Het winkelaanbod is er dan ook naar. Al slenterend door de winkelstraatjes langs mode-, antiek- en delicatessenwinkels komt u veel mooie kleding en spullen tegen, u vindt zonder problemen een bijzonder cadeau als u iets wilt meenemen. De banketbakkers in de stad vervaardigen prachtige gebakjes en ander lekkers. Het huis Maison des Desserts is een van de bekendste van de stad.
Onderweg wandelt u langs historische gebouwen zoals de belfort die op de Werelderfgoedlijst staat. Reserveer wat tijd voor de imposante kathedraal Saint-Aubin in renaissancestijl.

 

Geregeld zijn er evenementen in Namur, zoals de stad in het Frans heet.

 

De groene omgeving van de stad nodigt uit voor het maken van wandelingen en fietstochten.

 

Onderaardse gangen van de citadel

Vanaf de oude muren van de citadel kijkt u over de Samber en Maas uit. De onderaardse gangen zijn onder leiding van een gids open voor publiek. Gedeeltelijk worden ze bezet door het parfumatelier van Guy Delforge die er zijn eigen parfums samenstelt. De extracten worden bewaard in de onderaardse gangen van de citadel. De temperatuur is er constant en dat is goed voor de houdbaarheid van de geur. U kunt er uw geurenkennis testen in een van de onderaardse zalen.

 

Greeter: op stap met een local in Namen

Greeters is een netwerk van inwoners die hun kennis en tips op vrijwillige basis delen met bezoekers. Een Greeter laat je de stad ervaren alsof u langsgaat bij een bekende.
Netwerk van Greeters

 

Van Namen naar Santiago de Compostela

Namen is een etappeplaats voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De afstand tussen beide plaatsen is 2600 kilometer. Het is tevens een mooi startpunt als u (een deel van) de route gaat lopen. De bronzen schelpen in het plaveisel geven de route aan. De aanwezigheid van Rue St-Jacques en zelfs het kerkje St-Jacques (gesloten voor publiek) tonen aan dat er al eeuwen pelgrims via Namen wandelen. Vanuit Namen gaat de route via Dinant verder richting de Franse grens.
Project Namen-Santiago 2012 (Fr)
Facebook Namen-Santiago

 

Bekijk een filmpje van Namen