U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Puur water

 

Belgische bubbels of een glas 'plat' water? Waarschijnlijk vraagt u doorgaans om een spa rood als u een glas bruisend mineraalwater wilt en een spa blauw als u water zonder koolzuur bedoelt. De naam van dit merk is in Nederland een soortnaam geworden. 

 


© WBT - Philippe Lermusiaux

 

Dat we vandaag de dag bijna de deur niet meer uitgaan zonder een flesje water mee te nemen, is een trend van de laatste jaren. Het drinken van mineraalwater dateert van veel langer geleden. Al in de 16de eeuw werd het water van Spa gebotteld en verkocht!

 

Bekendste bubbels: Spa

Spa is het meest bekende merk Belgisch water dat in Nederland wordt geschonken. Het water wordt in het oosten van België gewonnen. Het gebied heeft een veenachtige ondergrond waar het water wordt opgevangen, langzaam afzakt naar diepere grondlagen en onderweg wordt gefilterd. De bekende watermerken hebben hun productie vlakbij de bronnen. Vlakbij Spa ligt een andere leverancier: Bru. De bronnen liggen niet ver van elkaar verwijderd. Ook Chaudfontaine komt uit deze omgeving.

 

De naam Spa is het meest verbonden met water. En niet alleen om te drinken! De gelijknamige stad in de Ardennen is al eeuwenlang beroemd om de weldadige werking van water en beschikt over eigentijdse wellnessmogelijkheden.

 

Ondergrondse bronnen en strenge eisen

Het water wordt gewonnen uit vele ondergrondse bronnen. Voor bijvoorbeeld Spa geldt dat er bronnen zijn die van nature koolzuur bevatten. Het label ‘natuurlijk mineraalwater’ mag niet zo maar worden gevoerd. De website van Spa vermeldt onder andere: water wordt officieel erkend als natuurlijk mineraalwater door de nationale autoriteiten (Volksgezondheid). De erkenning ‘natuurlijk mineraalwater’ is niet afhankelijk van het gehalte aan mineralen maar wel van een aantal strikte criteria. Zo moet het water voleldig van ondergrondse oorsprong zijn en over een originele zuiverheid beschikken die van de natuur zelf komt. De bron is beschermd tegen elk risico op vervuiling en mag niet chemisch behandeld worden. Zo zijn er nog een aantal criteria te lezen op hun website.

 

Meer weten?

Spa

Bru

Chaudfontaine

Ontdekcentrum over het water van Chaudfontaine Source O Rama