U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Omgeving Tournai

 

Fietsknooppuntensysteem Tournai

Nieuw in de omgeving van Tournai is het fietsknooppuntensysteem. Zo'n 1600 kilometer aan bewegwijzerde knooppunten zijn verbonden met de Vlaamse en de Franse netwerken en vormen een waar fietsparadijs. Het knooppuntennetwerk geeft u de mogelijkheid zelf uw route samen te stellen.
Informatie over wandelingen, fietsroutes en uitstapjes in de omgeving van Tournai: Visit Waals Picardië

 

Tuinen- en Dierenpark Pairi Daiza

Het park lijkt op een dierentuin door de vele diersoorten die er zijn te zien: olifanten, rode Panda's, nijlpaarden, gibbons. Daarnaast zijn er prachtig aangelegde tuinen in diverse stijlen, en de kinderen kunnen zich uitleven op de speelterreinen. Pairi Daiza is een plek waar u kunt genieten van wat flora en fauna te bieden hebben, vooral mét de kinderen.

Meer over het park Dierenpark Pairi Daiza, unieke dierentuin in België

 

Hospitaal van Notre Dame à la Rose

Het gasthuis uit 1242 is een van de voorbeelden van een 'hospitaal' van vroeger met een boerderij, tuinen, ijskelder en kerkhof. Het fraai gerestaureerde zorghuis in Lessines (45 km ten noordoosten van Tournai) maakt deel uit van het bijzondere Erfgoed van Wallonë.

Alle informatie over Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos

 

Kasteel van Beloeil

Groots kasteel met slotgracht toont binnen gemeubileerde vertrekken met onder andere antieke meubelen, wandtapijten uit Brussel, Chinees porselein en 14de-eeuws marmer. Het omliggende park van 25 hectare met Franse tuinen lijkt zoveel mogelijk op oorspronkelijk ontwerp van 1664.

Meer over Domein van het Kasteel van Beloeil, het Belgische Versailles

 

Kasteel van Attre en Kasteel en Park van Enghien

In de streek vindt u vele kastelen. Twee daarvan noemen we graag. Als eerste het kasteel van Attre. Het kasteel in Lodewijk de Vijftiende stijl dateert van de 18de eeuw en wordt omringd door een prachtig historisch landgoed. U ziet er het oorspronkelijke interieur en accessoires.
Het kasteel van Edingen is gelegen in een prachtig park van 182 ha met tuinen in diverse stijlen. Het kasteel is gebouwd in Lodewijk de Veertiende stijl en is van vrij recente datum: 1913.

Meer over het Kasteel van Attre, het Park van het kasteel van Attre, het Kasteel van Edingen en Park van het kasteel van Edingen, een uitzonderlijke locatie
 

 

Ath, reuzenstad

In Ath, zo'n 30 km ten oosten van Tournai, vormen reuzen voor een traditie. In het vierde weekeinde van augustus vindt de Ducasse plaats. Op zaterdag, na zijn huwelijk, ontmoet de reus Goliath de herder David in een tweegevecht. Op zondag is er de bekende optocht met reuzen en praalwagens. In het Huis van de Reuzen zijn de reuzen de rest van het jaar te zien en wordt u uitgelegd wat deze traditie betekent.

Huis voor Toerisme van Waals Picardië, Agentschap Doornik

 

Ath, leven van de Gallo-Romeinen

In het Espace Gallo-Romain neemt schipper Rufus u mee naar 'zijn'  tijd, zo'n 200 jaar na Christus. U ziet er het werk van de visser, metaalbewerker en pottenbakker, evenals drie rivierboten uit de Gallo-Romeinse periode .

Alle informatie over het Gallo-Romeins museum

 

Brouwerijen van Dubuisson, van Vapeur en van Dupont

Ten oosten van Tournai (ongeveer 15 km) liggen drie brouwerijen niet ver van elkaar verwijderd. Check vooraf de websites wanneer de brouwerijen open zijn voor een bezoek.

Bij brouwerij Dubuisson (in Pipaix) kunt u deelnemen aan een wekelijkse rondleiding op zaterdag om te zien hoe de Bush-bieren worden vervaardigd.
Brouwerij Dubuisson
 

Brouwerij Vapeur (in Pipaix) brouwt elke laatste zaterdag van de maand. Daarbij kunt u komen kijken. Wel vooraf reserveren:
Stoombrouwerij


De bieren van brouwerij Dupont (Tourpes onder Leuze) staan bekend om hun bitterheid. Er worden vele soorten gemaakt. Sommige met biologische ingrediënten.
Brouwerij Dupont

 

Automuseum Mahymobile

Het automuseum in Leuze-en-Hainaut ten oosten van Tournai showt oldtimers uit Europa en de Verenigde Staten. Er staan wel driehonderd exemplaren te glimmen. De website vermeldt een lijst met tentoongestelde auto's.
Automobielmuseum Mahymobiles in Leuze-en-Hainaut

 

Aubechies

Aubechies is een van de 'Mooiste dorpen van Wallonië'. Alleen al daarom is de plaats een bezoek waard. De Gallo-Romeinen woonden hier en hun vroegere verbindingsweg zijn nog sporen van te zien. Het leven van heel vroeger (van onze voorouders in de prehistorie als die van de Romeinen) is te beleven in het openluchtmuseum Archeosite.
Archéosite® en museum van Aubechies

 

Suikermuseum

Zo'n 20 km ten noordoosten van Tournai ligt in Frasnes-lez-Buissenal het Maison du Sucre. De aanwezigheid van suikerbieten zorgen voor een museum op deze locatie waar u van alles wordt verteld over deze zoetmaker, ook zijn er workshops.$

Alle informatie over het Suikermuseum