U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Natuur van de Ardennen

 

De Ardennen danken hun populariteit vooral aan de natuur. Het landschap van de Ardennen is niet overal hetzelfde. Regionaal zijn er verschillen.


Kijk voor (langeafstands)routes in de gebieden op de wandelpagina en de fietspagina!

 


© OPT / J.P. Rémy /

 


We lichten de verschillende gebieden toe:

 

De Hoge Venen

Het hoogste gedeelte van de Ardennen vormen de Hoge Venen. Het grootste natuurreservaat van België ligt net onder Maastricht, tegen de grens met Duitsland en ten zuidoosten van Luik. Het allerhoogste punt meet 694 meter bij Signal de Botrange. De Hoge Venen bestaan voor een groot gedeelte - de naam geeft het al aan - uit venen en moerassen. Ook heide, bos en graslanden komt u er tegen. De streek heeft door de moerassen en venen een bijzondere sfeer, een beetje mysterieus.

Alle informatie van de Hoge Venen:
Natuurpark van de Hoge Venen - Eifel (ROBERTVILLE)

 

Famenne

De Famenne ligt in het midden van Wallonië, ten zuiden van Namen. De streek van de Maas is een vruchtbaar gebied met glooiende akkers en heuvels bedekt met bossen van naald- en loofbomen. In de omgeving van Dinant is een kabelbaan die u meevoert naar de belvedère in Lustin. Het uitzichtpunt laat u genieten van een prachtig mijlenver panorama over de Maasvallei.

 

Ook onder grond is er van alles te zien. De kalksteenrotsen in de Famenne zijn door de werking van water uitgesleten. Dat zorgde voor de vorming van grillige druipsteengrotten waarvan de Grotten van Han de bekendste van België zijn. Deze liggen bij Rochefort richting Dinant. Maar er zijn er veel meer te bezichtigen. Bijvoorbeeld die van Remouchamps ten zuiden van Luik nabij Sprimont.

Alle informatie over het gebied Famenne
ROYAL SYNDICAT D'INITIATIVE DE MARCHE-EN-FAMENNE (MARCHE-EN-FAMENNE)
 

Viroinval

In de Famenne stromen lustig rivieren. De Viroin ten zuiden van Dinant is er één van. Het dal van de rivier is bosrijk en u kunt er ongestoord wandelen. Er groeien veel bloemen en wilde orchideeën. Verder betaat de rustige Viroinval vooral uit agrarisch gebied met kleine dorpen en boerderijen. Veel producten worden lokaal verkocht. Leuk voor kinderen is de Fondry des Chiens, een flinke kuil van kalksteen waarin je kunt afdalen. Soms is deze wel 40 meter diep. Er liggen megagrote, glad afgesleten rotsblokken. Het lijkt de opslagplaats van de menhirs van Obelix wel!

Alle informatie over de Viroinval:

Toeristenbureau van Viroinval (NISMES)

 

Luxemburg

In het zuidoosten van België ligt de provincie Luxemburg die ook wel 'Les Ardennes authentiques' worden genoemd. Het is een stoer gebied met burchten op heuveltoppen zoals die in het stadje La Roche-en-Ardenne en in Bouillon. Snelstromende rivieren doorkruisen de ruige natuur van dichte bossen met veel dennenbomen. De Ourthe is een bekende kajakrivier. In de buurt van La Roche zijn vele verhuurmogelijkheden voor een tocht per kano. Een kanotrip is een geweldige manier om de natuur vanaf het water te verkennen.

Alle informatie over Belgisch Luxemburg:
Toeristische Federatie van de Provincie Luxemburg (LA ROCHE-EN-ARDENNE)

 

Pays de Gaume

Helemaal in het zuiden van de provincie Luxemburg ligt het gebied Gaume. Deze streek heeft een zachter klimaat dankzij een heuvelruggetje dat er net ten noorden van ligt. Zodoende is het in de 'kleine Provence' een paar graden warmer.

 

De Gaume ligt in het uiterste puntje van België tegen de Franse grens aan. De bouwstijl is er anders, de huizen zijn opgetrokken uit zachte geelroze kalkstenen en rode dakpannen bedekken de daken. In het uitgestrekte gebied met beboste lage heuvels en stroomt de onstuimige Semois. De Gaume werd ooit intensief bewoond door Romeinen. Wie weet stamt uit die tijd wel het feit dat er in de Gaume nog altijd wijn wordt gemaakt. De belangrijkste plaats is Virton, een gezellig centrum met winkels en restaurants.

Alle informatie over Pays de Gaume Huis voor Toerisme van Le Pays de Gaume (VIRTON)

 

Terug naar introductie Echte Ardennen