U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Marollen en Zavel

 

Liefhebbers van antiek en kunstvoorwerpen, van poepsjieke boetieks, terrassen – kwestie van zien en gezien worden - hier is de wijk waar u van droomt!

 

Zavel

De wijk de Zavel dankt zijn naam aan het zandige plein waar hij ontstond. In de Franse naam Sablon is 'sable' of zand nog te herkennen. In de 17de eeuw woonden er vooral adellijke families. Vandaag de dag lijkt alles er nog steeds waardevol en sierlijk. In de schaduw van de sublieme Onze- Lieve-Vrouw ter Zavelkerk ziet u het neusje van de zalm: antiekzaken bij de vleet, goddelijke restaurants, internationaal vermaarde stylisten, juweliers, galerijen en bekende binnenhuisinrichters.

 

Het was in deze wijk dat Armani zijn Emporio wilde vestigen. Andere attractiepunten: de antiekmarkt (zaterdag en zondagmorgen) en de gastronomie, te beginnen met de meesterlijke Brusselse chocolademakers en banketbakkers. Geef eens toe aan de verleiding, u zult er geen spijt van krijgen!

 

Voor de eindejaarsfeesten trekt het plein van de Grote Zavel een kleed van gouden lovertjes aan en wordt een van de meest opvallende plaatsen in de stad. Zie hoe elegant geklede mensen er rustig flaneren. Overigens is de Zavel om nog andere redenen een bevoorrechte plaats: in de nabijheid vindt u het BOZAR - Paleis voor Schone Kunsten van Brussel, het Muziekinstrumentenmuseum, het Paleis van Karel van Lotharingen, het Koninklijk Paleis en het Koningsplein in Brussel.

 

Marollen

Iets lager gelegen brengt de Rollebeekstraat ons naar een heel andere wereld. Welkom in de Marollen! Welke Brusselaar heeft nog nooit op zondagmorgen rondgeneusd op het Vossenplein, terwijl de eerste zonnestralen de rommelmarkt (of de vlooiemet) opwarmden? Rond het plein knipogen karakteristieke cafés, zoals de befaamde Skieven architek, ondergebracht in een oude brandweerkazerne of het populaire Chez Tony, waar op grote dagen een accordeonist het beste van zichzelf geeft.

 

In deze 800 jaar oude wijk bent u ver weg van de luxe. Hier overheerst de typisch Brusselse humor, de “zwans“. In de schaduw van het reusachtige Justitiepaleis uit de 19de eeuw, hebben de Marollen hun kenmerkende architectuur behouden. Het contrast is verrassend. Een bezoek aan deze wijk is een echte must. Vintage boetieks, tweedehands strips, lingerie, brocante- en decoratiewinkels, maar ook designgalerijen bloeien in deze beroemde wijk. Op diverse plekken is er - als een extra knipoog - een stripschildering op een muur aangebracht.

 

Lift

Een bijzondere en spectaculaire manier om de wijk binnen te gaan, is de transparante lift aan de voet van het Justitiepaleis. Met de lift kunt u gratis van het ene naar het andere deel van Brussel.