U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Koninklijk Brussel

Van Leopold I tot Albert II, in de sporen van de koningen

Koninklijke pracht

Brussel, het kloppende hart van de federale staat, is eerst en vooral hoofdstad van het koninkrijk. Het Koningsplein, met de triomferende Godfried van Bouillon, valt misschien wat tegen in grootte, maar de schitterende gebouwen er omheen maken veel goed. Ik laat de Koninklijke Museum voor Moderne Kunst en Oude Kunst letterlijk en figuurlijk links liggen en stap richting het Warandepark van Brussel (BRUXELLES):het fraaie, volmaakt symmetrische bindteken tussen de verkozenen der Natie (het Parlement) en de monarchie (het Paleis). Een van de frontons van het Koninlijk Paleis van Brussel (BRUXELLES) trekt mijn aandacht. België in bas-reliëf, met in de ene hand de nationale vlag en in de andere een medaillon dat Leopold II, de ¿Koning-Bouwer¿ voorstelt.

Sprookje


Dat andere paleis, het Koninklijk Paleis van Laken (LAEKEN), biedt onderdak aan onze vorsten sedert 1830. Op een dag in het voorjaar loop ik er door de lanen naar de Koninklijke Serres van Laken (LAEKEN), anderhalve hectare wintertuin, geurend naar de zeldzaamste essences en met een collectie sinaasappelbomen die tot de mooiste ter wereld behoort.

Onschatbare rijkdommen


In het verlengde van twee fonteinen, strekken zich reusachtige bogen uit. Sedert de bouw ervan in 1880, voor de viering van de 50ste verjaardag van het Koninkrijk, zijn hier ontelbare schatten samengebracht voor het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel, België (BRUXELLES), Autoworld Brussels | Internationaal Automobielcentrum in Brussel (BRUXELLES) en het Jubelparkmuseum - Koninklijke musea voor Kunst en Geschiedenis (BRUXELLES). Zoals zovele Belgen liep ik hier, diep onder de indruk langs de uitgestalde kostbaarheden, en maakte ik op de 2de verdieping kennis met het oude Egypte, in de vorm van 9000 kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit de Nijlvallei. Breng vooral ook een bezoek aan: Het mim, Muziekinstrumentenmuseum - Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (BRUXELLES), Oldmasters Museum, Oude Kunst, Museum voor Schone Kunsten van België (BRUXELLES) en Fin-de-Siècle-museum, Koninklijke musea voor Schone Kunsten (BRUXELLES).

Kongo


Het KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA (TERVUREN), een erfstuk van Leopold II, herinnert ons eraan dat België ooit een koloniale wereldmacht was. Twintig reusachtige zalen stillen moeiteloos de honger naar een groots verleden. Wat duizelig sta ik later weer buiten, waar ik bewust verdwaal tussen de waterpartijen en het groen. België herdenkt zijn vroegere ambities en wat mij betreft is mijn nieuwsgierigheid nog aangescherpt.