U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Jubelpark en Europese Wijk

 

Een uitstapje naar de Europese wijk en het Jubelpark brengt je naar het hart van Europa. Het is een buurt van grote gebouwen en grandeur én tegelijkertijd ook intiem met pleinen en kleinere straten waar je kunt shoppen en eten en drinken.

 

Jong en ambitieus België

Het Jubelpark, natuur en cultuur in hartje Brussel vormt de groene long tussen de Europese wijk en de residentiële buitenwijken van de hoofdstad. Het park werd aangelegd ter ere van het 50 jaar jonge België. 25 jaar later werd de langverwachte arcade opgericht door de architect die ook tekende voor het Grand en Petit Palais in Parijs. Op meer dan 45 meter hoogte ziet u een onstuimig vierspan, symbool van een België dat triomferend de toekomst tegemoet gaat.


Deze beroemde plek zag mensen opgroeien als Hergé, de vader van Kuifje. Hier bloeide ook het talent op van heel wat architecten, waaronder de voorlopers van de art nouveau. Zij wilden het jonge België aanzien geven.

 

Musea Jubelpark

In het park zijn twee musea. Als eerste het Jubelparkmuseum met onder meer een afdeling met Europese decoratieve kunst. Je vindt er authentieke objecten als textiel, kostuums en kant. Het tweede museum is Autoworld voor liefhebbers van oude auto’s en keverfanaten.

 

Eten in de Europese wijk

Er is volop keuze in deze omgeving. Je kunt terecht in het museumrestaurant of proeven van ambachtelijk brood bij Pain Quotidien. Dit Belgische initiatief is inmiddels ook in andere landen te vinden. Slagerij Lanssens is de speciaalzaak voor liefhebbers van barbecue: de man verkoopt liefst een twintigtal soorten worsten.

 

Europa

Nog een instituut, maar dan van heel andere aard, zijn de Europese instellingen: het Europees Parlement in Brussel, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Rekenhof, de Gewestelijke, Sociale, Economische Comités… de democratische instellingen van het Europa zijn er gevestigd.

 

Een kijkje nemen in Europa kan bij het Bezoekcentrum van het Europees Parlement. Het centrum is toegankelijk voor minder validen en de entree is gratis.

 

Beste friet van België

De instellingen zijn meestal alleen aan de buitenzijde te bezichtigen. Ze zijn gevestigd rondom intiemere straten en pleinen zoals het “smakelijke” Jourdanplein. Daar staat het bekendste frietkot van België: Maison Antoine. Zijn fameuze frieten mag je in een van de brasseries op het plein opeten, met een biertje in de hand. Het serieuze Schumanplein - genoemd naar een van de spirituele vaders van Europa en voorplein van het kruisvormige Berlaymontgebouw - was lange tijd het symbool voor Europa.

 

Werp er een blik op de surrealistische architectuur van het kleine station en het Europees Parlement, dat de volkse bijnaam kreeg van “Caprice des Dieux” - of gril van de goden. Het is ook een geschikte plek om iets te drinken en te eten. Het heeft wel wat om nu eens echt 'In Europa' te zijn!