U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Huisdieren mee naar België

 

Sinds juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie algemene regels. Het gaat om de EU-verordening 2003/998/EC, voor het officiële document (pdf) klikt u op deze link.

 

Kort gezegd komen de regels neer op de volgende punten:

1. Het dierenpaspoort volgens Europees model is verplicht. Hierin staat het identificatienummer (chip of tatoeage) van uw hond , de beschrijving van het dier en de naam en het adres van de eigenaar. Ook staat er onder andere wanneer en waartegen de hond is gevaccineerd. Het Europese paspoort vervangt alle in ons land en ook in België bestaande documenten die tot dan toe werden gebruikt voor het reizen met honden naar en vanuit het buitenland. U kunt het Europese dierenpaspoort verkrijgen bij uw dierenarts.

2. De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Als u uit een land komt dat geen EU lidstaat is, moet er voor vertrek op reis een bloedtest zijn afgenomen door een daartoe aangewezen dierenarts minstens 30 dagen na de inenting en drie maanden voor de reis.

3. Muilkorf is alleen verplicht als de verdenking bestaat dat de hond besmet is en in een gebied losloopt waar hondsdolheid heerst. (In de Ardennen heerst hondsdolheid).

4. In de bossen moet uw huisdier te allen tijde aangelijnd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de dieren die in het wild in de bossen leven (herten, bevers, konijnen, wilde zwijnene) en waarvan uw hond de geur makkelijk opsnuift en deze dieren kan verstoren.

 

Informatie over reizen met honden vindt u ook op de website van de Raad van Beheer, Dierenbescherming en van Dogs Included.
 

Terug naar introductiepagina Praktisch.