U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Het Land Van Bouillon

Voorstelling

 


© Christelle François

Bouillon is de belangrijkste stad langs de Semois en in oppervlakte een van de grootste gemeentes van Luxemburg. Het Land van Bouillon moet daar niet voor onderdoen en omvat een hele rist gemeentes: Rochehaut, Paliseul, Ucimont, Bertrix, Cugnon, Dohan, Poupehan, Corbion en natuurlijk Bouillon zelf. Bouillon zou ontstaan zijn in 732. Na het Verdrag van Verdun in 843 werd het toegevoegd aan Lotharingen.


Het hertogdom Bouillon werd in 1093 opgericht door de ons allen bekende Godfried van Bouillon. Twee jaar later verkocht hij zijn hertogdom aan de prins-bisschop van Luik om zijn kruistocht naar Jeruzalem te financieren. Nadat het hertogdom nog enkele keren van eigenaar veranderde, werd het in 1795 geannexeerd door Frankrijk. In 1815 werd Bouillon Nederlands en 16 jaar later Belgisch grondgebied.

 


© Au coeur de l'Ardoise

Het symbool van die geschiedenis torent hoog boven de stad uit: de oudste burcht van België een grijze mastodont met een groene kraag. Al in de 8e eeuw zou op deze rotshoogte langs een kronkel in de Semois een (houten) versterking hebben gestaan. Vanaf 988 hebben we zekerheid en hij werd bezet door militairen tot in 1830. De burcht bezoeken is een aanrader. Als toetje krijgt men er een roofvogelshow bij. Ooit al een majestueuze Condor uit de Andes gezien met opengespreide vleugels? (Burcht van Bouillon, tentoonstelling en roofvogelspektakel (BOUILLON))

 

Cultuur, natuur en industrie

 

Wie zijn culturele horizon wil verrijken, kan terecht op twee plaatsen. De geschiedenis van de stad wordt onthuld in het Hertogelijk museum van Bouillon (BOUILLON) en in de Archeoscoop Godfried van Bouillon (BOUILLON) treedt men in de voetsporen van Godfried van Bouillon. Een paternoster van fotogenieke panorama’s, dat is wat de kronkelende Semois stroomafwaarts aanbiedt. In dit fraaie stukje natuur wandelt of fietst men van het ene spectaculaire uitzichtpunt – zoals de Tombeau du Géant in Ucimont – naar het andere. Hier is alleen plaats voor superlatieven.

 

Het land van Bouillon koestert ook nog een stukje industrieel verleden. In Bertrix komt u terecht in de streek van de ‘scailtons’. Zo noemde men de steenhouwers in de leisteengroeve van Bertrix. De leisteenader strekt zich uit over verschillende kilometers en er werden verschillende schachten uitgegraven. De mijn stopte haar activiteit in 1976. Bezoekers worden met een lift op een diepte van 25 meter gebracht. Een uur lang doolt men er rond langs een audiogeleid parcours. Een videofilm geeft uitleg over zowel de boven- als ondergrondse mijnactiviteiten.

 

Herbeumont balanceert op de grens van het land van Bouillon, maar ligt eigenlijk op het grondgebied van het Land van de Semois. Het is een pittoresk dorpje met uitgebreide toeristische voorzieningen. Boven het dorp verrijst een beboste heuvel met burchtruïnes. Op de toren ontvouwt zich een mooi panorama van de streek. Herbeumont is een ideaal vertrekpunt voor wandelingen naar ‘LE TOMBEAU DU CHEVALIER (HERBEUMONT)', 'LE ROCHER DU CHAT (HERBEUMONT)’ en ‘LA ROCHE DES CORBEAUX (HERBEUMONT)’. Iets meer naar het noorden, in Martilly, krijgt men op de plek die ‘l’homme mort’ wordt genoemd, een riant uitzicht over de meanders van de Vierre.
 

Echt gebeurd

Op een namiddag in de herfst was koning Albert – hij was toen nog prins – samen met enkele vrienden met de motor op zwier in deze streek. Ter hoogte van Ste-Cécile (ten zuiden van Bouillon) werd het groepje tegengehouden door een rijkswachtpatrouille, die hen om hun papieren vroeg. ‘Weet u wie ik ben?’ vroeg onze vorst. ‘Ik ben prins Albert’. Waarop de rijkswachter zei ‘Jaja, en ik ben Julius Caesar’. Pas daarna realiseerde de rijkswachter zich welke flater hij had begaan. Maar naar verluidt kon de koning er hartelijk om lachen, wat wel niemand zal verbazen…