U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Erfgoed van Wallonië

Wallonië kent een rijke geschiedenis. Vandaag de dag zijn er nog steeds kastelen, abdijen en steden met een belangrijk verleden te bezichtigen. Plaatsen met een verbluffende architectuur wachten u op. Laat u gidsen door een kleurrijke streek. Streel het aapje op de grote markt te Bergen, beklim de trappen van de Citadel van Namen of proef een Orval, gebrouwen door de monniken in hun abdijen¿kom de sfeer opsnuiven van deze prachtige plaatsen.

In de loop der eeuwen heeft deze streek zich een gevarieerd erfgoed verschaft: zowel op militair en religieus, als op industrieel en artistiek vlak. Enkele militaire ruïnes die de tand des tijd hebben doorstaan geven ons een blik op de knowhow van onze verre voorouders. Tal van religieuze meesterwerken werden met vrome toewijding in onze streken gebouwd: abdijen zoals Villers-la-Ville met zijn dorpskerkjes doen u tijdens uw wandelingen wegdromen bij een prachtig staaltje romaanse en gotische kunst. Daarnaast kunt u ook sites bezoeken die hun bloei danken aan het industriële tijdperk. Ook de Art Nouveau kunt u bewonderen in de talrijke gebouwen van onze 5 provincies!

Wallonië opent voor u haar deuren tot het verleden met het fort van Bouillon, een prachtig overblijfsel uit het feodale tijdperk. Laat u verblinden door de schoonheid van het paleis van de prins-bisschoppen te Luik of het kasteel van Lavaux-Ste-Anne en maak kennis met het mijnleven van vroeger op de site van Blégny. Wallonië bouwde en bouwt constant verder: de moderne stad Louvain-la-Neuve en de scheepslift van Strépy-Thieu, een monumentaal gebouw met een indrukwekkende architectuur zijn daar het bewijs van¿

Weet dat het erfgoed van Wallonië een bouwtraditie op haar naam heeft staan.

Wie zal de pracht van de Maaskunst niet weten te appreciëren? Van de 10e tot de 13e eeuw waagde Wallonië zich op de meest uiteenlopende domeinen zoals de beeldhouwkunst, edelsmeedkunst ( de doopvonten van de Sint-Barthélémykerk of het werk van Hugo d¿Oignies) en de architectuur van opmerkzame gebouwen zoals de abdij van Stavelot of de collegiale kerk van Nijvel.

Dit monumentale erfgoed kan dagelijks bezocht worden. Pompen versieren de citadelpleinen die op hun beurt de steunberen versieren, de portalen van de kathedralen versieren de velden, zoals die van Doornik die het luchtruim doorklieft met haar 5 klokkentorens.

Kasteelgronden (Bouillon, Walzin, Vêves, Lavaux-Sainte-Anne, Spontin, Crupet, Modave, Corroy, Freÿr, Seneffe, Le Roeulz, Enghien/Edingen of Beloeil) waar de herinnering voortleeft. Deze plaatsen wijzen ons op de rivaliteit die er vroeger was tussen de feodale machten of anderzijds op moderne pareltjes. De belforten (Binche, Charleroi, Bergen, Namen, Thuin en Doornik) zijn door UNESCO geklasseerd en staan symbool voor de kracht en de oudheid van onze vrije gemeenten.

Wallonië kenmerkt zich ook door haar eigentijdse architecturale traditie. Ze wordt ons meerbepaald voorgesteld door Gustave Serrurier-Bovy, binnenhuisinrichter en architect, en voorloper van de overgang van Art Nouveau naar Art Déco. In de 19e eeuw zagen grootplaatsen zoals de Grand Hornu of de Cité ouvrière de Bois-du-Luc het licht en bepaalden zo mee het industriële architecturale landschap. Tijdens de laatste decennia gaven de nieuwe steden zoals Louvain-la-Neuve of de universitaire campus van Sart-Tilman vorm aan de moderne architecturale ontwikkelingen.

Originele pareltjes en verschillende technische wonderen maken ook deel uit van het Waalse erfgoed: de hydraulische liften van het Kanaal van het Centrum staan op de lijst van het Erfgoed van de Mensheid, onze verticale lift van Strépy, uniek werk ter wereld, het hellend vlak van Ronquières, de viaduct van l¿Eau Rouge van enkele 650 m lang of de bruggen van Ben-Ahin of van Wandre, ontdek onze technische en esthetische wonderen.

De Waalse regering investeert in de renovatie van het erfgoed en richt diensten op in talrijke gebouwen, van de Présidence logee in ¿Elysette¿ tot het Parlement van Sint-Gillis. De kabinetten en de administratie schonken het leven aan gebouwen zoals het gebouw Bibot, het Celestijnenklooster of de Molens van Beez in Namen, het Hotel van Soër de Solières, het Hospice van Vertbois en het Hôpital des Anglais in Luik, de vroegere nationale Bank en de vroegere middelbare school van Verviers, het Begijnhof in Bergen of het Maison de Bailli in Charleroi.