U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

De navigatielinks overslaan
Biersoorten
© BITC - Olivier van de Kerchove
Bier proeven
© WBT - Emmanuel Mathez
De Trappisten
© WBT - Emmanuel Mathez
Bier brouwen
© WBT - Emmanuel Mathez
Geschiedenis van bier
© OPT / J.L. Flémal

De Trappisten

 

De Trappisten

De trappisten behoren tot de Strikte Kloosterorde van de cisterciënzers, met een oorsprong in het klooster van Cîteaux, dat in de 12de eeuw werd gesticht in Bourgondië. Deze monniken leven volgens de regels van Sint-Benedictus uit de 6de eeuw. Historisch zijn ze verbonden aan de abdij van de "Grande Trappe" in Normandië, waar ze de naam trappisten aan ontleden. De oorsprong van deze brouwerstrappisten gaat terug tot een hervorming, waardoor de geestelijken werd toegestaan om de streekdrank te nuttigen wanneer het drinkwater ondrinkbaar bleek te zijn. In onze streken betekende dat afgeroomde melk, karnemelk of bier. De geestelijken maakten duidelijk de juiste keuze!

De brouwersactiviteiten van de Belgische trappisten zijn betrekkelijk recent. In het begin van de 20ste eeuw had het trappistenbier zoveel succes, dat er veel namaak werd geproduceerd. Sinds 1962 genieten trappistenbieren wettelijke bescherming. Ze moeten voldoen aan verschillende voorwaarden, waaronder te zijn gebrouwen onder controle van geestelijken die behoren tot de orde van de trappisten, en dat binnen de muren van een cisterciënzer abdij.

 

Trappistenabdijen

In België zijn er twaalf trappistenabdijen: zes met monniken en zes met slotzusters. Zes daarvan hebben een brouwerij: drie in Vlaanderen (Westmalle, Westvleteren en Achel) en drie in Wallonië: Chimay, Orval en Rochefort.

Dan is er één in Nederland: de Onze Lieve Vrouwe Abdij van Koningshoeven met zijn brouwerij De Schaapskooi die trappistenbier op de markt brengt met de naam La Trappe.

 

CHIMAY, de Abdij Notre-Dame de Scourmont (provincie Henegouwen)

De Abdij van Chimay werd in 1850 gesticht door de trappisten van Saint-Sixtus in Westvleteren, op een plateau boven een watervoerende laag met zeer zuiver water. Het bier brouwen begint vanaf 1862, met het doel in de behoefte van de monniken te voorzien en de werkgelegenheid in de regio te ondersteunen. Hun bier heeft de bijnaam “Bourgogne van het bier” en wordt, net als wijn, voorzien van een jaartal. Deze monniken waren de eersten die hun bier voor commerciële doeleinden buiten de muren van het klooster brachten. In 1990 werd de brouwerij gemoderniseerd.
De abdij is niet toegankelijk voor publiek; alleen de bottelarij kan worden bezocht.

 

ROCHEFORT, de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy (provincie Namen)

In de abdij, gesticht door Gilles de Walcourt (1220-1247), seigneur van Rochefort, nemen in 1230 de cisterciënzer kloosterzusters hun intrek. Omdat het leven voor deze vrouwen daar te zwaar is, worden ze in 1464 vervangen door monniken. In het midden van de 17de eeuw wordt de abdij verschillende keren geplunderd. De abdij is ontbonden en verbeurd verklaard door de Franse revolutie, wat tot gevolg heeft gehad dat de gebouwen ervan voor de helft verwoest zijn. Sinds 1595 bestaat er een brouwerij om aan de persoonlijke behoefte van de monniken te voldoen. De huidige versie stamt uit 1899 en de nieuwe installaties uit 1960, de datum waarop de monniken hun bier commercialiseren.
De abdij kan niet bezocht worden.

 

ORVAL, de Abdij Notre-dame d'Orval (provincie Luxemburg)

Het gebied wordt sinds 1070 bewoond door een gemeenschap geestelijken. Vanaf 1132 zijn de gebouwen aangepast aan de eisen van de cisterciënzer kloosterorde. De abdij is tijdens de Franse revolutie verwoest en kende haar bloeiperiode in de 18de eeuw. Daarna duurde het nog tot 1926 voor een nieuw klooster verschijnt, waarvan de bouw wordt voltooid in 1948. Met de brouwersactiviteiten wordt gestart in 1931. Er wordt slechts één type bier gebrouwen, waarvoor een combinatie van Duitse en Engelse technieken wordt toegepast, waaronder het «dry hopping» (drooghoppen). De abdij is tegenwoordig één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de provincie Luxemburg. De abdij zelf kan dan weliswaar niet worden bezocht, maar de ruïnes en de oude gebouwen wel. De Matilde fontein dankt haar naam aan de legende van Mathilde van Toscane. Zij verloor haar gouden ring in het water. Nadat zij een smeekbede tot Onze Lieve Vrouwe had gericht, kwam een forel het kleinood terugbrengen. Zij riep toen uit 'dit is een Val d'Or' (gouden vallei), waaruit de naam 'Orval' is ontstaan.