U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Charleroi Zien & Doen


Musea in het Stadhuis en belfort

In het centrum van Charleroi ligt het stadhuis met de belfort. De belfort staat met andere klokkentorens in Wallonië op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het stadhuis uit 1936 is een combinatie van art deco en classicisme. Het is rijkelijk gedecoreerd van binnen met Belgisch marmer, beelden, houtwerk en tapijten. Het museum voor Schone Kunsten met werk van René Magritte is er in gevestigd. Daarnaast is er het Jules Destrée Museum, gewijd aan de politicus van eind 19de en begin 20ste eeuw. De belfort van 70 meter hoogte huisvest 47 klokken die het lied van de inwoners van Charleroi laten klinken.

Alles over het Belfort van Charleroi, Unesco-werelderfgoed, het Stadhuis van Charleroi, het MBArts - Museum voor Schone Kunsten van Charleroi en het Jules Destréemuseum

 

Bois du Cazier

Het terrein van de voormalige mijn van Le Bois du Cazier in Marcinelle even ten zuiden van Charleroi is een indrukwekkend geheel. Allereerst om de industriële architectuur. Boven het complex steken twee grote schachttorens uit en verheffen zich drie steenbergen van mijnafval. Op deze 'terrils' zijn wandelingen te maken. Het museumaanbod van Le Bois du Cazier is gewijd aan de industrie van weleer: kolen, staal en glas. Ook wordt er stilgestaan bij de grootste mijnramp van het land in 1956 waarbij 262 mensen om het leven kwamen.

Alles over Le Bois du Cazier: mijn-, glas- en industriemuseum

 

Fotografiemuseum

Een oud klooster is geheel opgeknapt en uitgebreid om het beeldmateriaal van het fotografiemuseum de ruimte te bieden die het nodig heeft. Het exclusief aan fotografie gewijde museum heeft spraakmakende tentoonstellingen en een mooie vaste collectie.

Alles over het Museum voor Fotografie in Charleroi

 

Terril van Martinet

Een van de mooiste terrils of mijnafvalbergen is die van Martinet. Vanaf de top heeft u uitzicht op de streek. In het omliggende natuurgebied liggen diverse wandelpaden. Via het Maison de Tourisme van Charleroi kunt u deelnemen aan een excursie naar de top.

Alles over het Huis voor Toerisme van Le Pays de Charleroi

 

Ravelroutes wandelen en fietsen

Een oude spoorlijn is nu de weg voor niet-gemotoriseerd verkeer. Tussen Châtelet (iets ten oosten) en Roux (iets ten noordwesten van Charleroi) ligt deze 14 kilometer lange route die ook de stad Charleroi aandoet: Ravel 1 La Houillère, Lijn 119 en Ravel 3. Kijk voor details op RAVeL