U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Charleroi Omgeving

 

De omgeving van Charleroi is doordrenkt van Unesco-monumenten. De scheepsliften in het historische centrumkanaal, de mijnen van Bois du Cazier en van Bois du Luc, de klokkentorens van Binche, Thuin en Charleroi en de carnavalsvieringen van Binche staan alle op de beroemde Werelderfgoedlijst van Unesco. Laat u verrassen door indrukwekkende en bijzondere bezienswaardigheden.

 

Schilder Magritte

De surrealistische schilder René Magritte groeide op in Châtelet. In het plaatsje even ten oosten van Charleroi staat zijn huis uit zijn jeugd dat zijn vader liet bouwen in 1911. Er is een stadswandeling met zijn naam te maken, onder andere langs de Sambre-rivier.

Alles over het Magrittehuis

 

Scheepsliften

In de provincie Henegouwen zijn de scheepsliften (of hellend vlak) beroemde bouwwerken die de hoogteverschillen voor schepen overbruggen in plaats van sluizen. Er zijn er meerdere. In het kanaal van Charleroi naar Brussel kunt u een kijkje nemen bij de scheepslift van Ronquières. Deze lift bestaat uit twee bakken die over een lengte van bijna 1500 meter een hoogteverschil van 68 meter overbruggen. De lift is indrukwekkend: door de reusachtige afmetingen in het landschap én door de techniek. De vier hydraulische scheepsliften van het Centrumkanaal staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Alles over het Hellend vlak van Ronquières: Bezoekerscentrum en spektakelparcours, de Kanaallift van Strépy-Thieu, en de Hydraulische liften van het historische Centrumkanaal

 

Bois du Luc

Het museum van Bois-du-Luc bevindt zich op de voormalige mijnsite van Bois-du-Luc (Werelderfgoed). Deze site is een van de best bewaarde overblijfselen uit het industriële tijdperk in Europa. U ziet er de kolenmijn en het dagelijks leven van haar werknemers: van de mijnwerker tot de directeur.
Alles over Ecomuseum van Bois-du-Luc (HOUDENG-AIMERIES)

 

Binche

Het stadje Binche heeft naast een 13de-eeuwse stadsmuur twee benoemingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco: de klokkentoren of belfort én het carnaval waar Gilles de Binche de hoofdfiguur is. Bent u niet in op het moment in het dorp dan kunt u in het Carnaval- en Maskermuseum terecht voor een internationale indruk van het grote winterfeest.

Alles over het Carnaval van Binche - De Gilles van Binche en het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum in Binche


Thuin

Het oude stadje, waar een Romeinse begraafplaats is gevonden, is beroemd om z'n klokkentoren die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Ook de in terrassen aangelegde tuinen maken Thuin bijzonder.

Alles over het Belfort van Thuin, Unesco-werelderfgoed en de De hangende tuinen van Thuin
 

 

Thuin: brouwerij Val de Sambre

In de ruïne van de cisterciënzer abdij van Aulne produceert brouwerij Val de Sambre verschillende abdijbieren: van een goudkleurige blonde tot een speciaalbier voor de Kerst.

Alles over de Brouwerij Val de Sambre
 

 

Abdij in Villers la Ville

Zo'n 20 km ten noorden van Charleroi ligt de 13de-eeuwse abdij in Villers la Ville. De begroeide overblijfselen van het klooster maken door hun afmetingen indruk. De abdij organiseert activiteiten voor een breed publiek: thematische rondleidingen, een ontdekkingsparcours voor het gezin, animatie, openluchtvoorstellingen en wandelingen in de omgeving.

Alles over de Cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville | Nieuw bezoekerscentrum

 

Kasteel van Seneffe

Ten westen van Charleroi ligt het kasteel van Seneffe. In de vroegere lusthof is een prachtige collectie edelsmeedkunst te zien. De zalen zijn prachtig ingericht. Ook in de tuin en het park kunt u rondwandelen. Het 'chateau de plaisir' is een echt gezinsuitje: voor kinderen zijn er speciale rondleidingen. U kunt er ook in stijl lunchen of op zon- en feestdagen een proeverij bijwonen.

Alles over het Domein van het Kasteel van Seneffe - Museum voor Edelsmeedkunst

 

Grootste merengebied van België

Les Lacs de l'Eau d'Heure vormen het grootste merengebied van België. U kunt er natuurlijk zwemmen, zeilen, fietsen, mountainbiken en wandelen. Er zijn vele routes uitgezet, onder andere een Ravelroute (route voor ongemotoriseerd verkeer) rondom het meer. Op de website zijn de routes te downloaden.

Alles over De Meren van Eau d'Heure, de site met de grootste meren van België
 

 

Chimay

Het trappistenbier van Chimay is beroemd, ook de gelijknamige kaassoorten zijn geen onbekende. In de abdij van Scourmont kunt u een kijkje nemen in de brouwerij en de kaasmakerij waar de monniken de kazen laten rijpen. Een bezoek wordt afgesloten met een proeverij. Chimay ligt ongeveer 35 km ten zuiden van Charleroi. Van Chimay kunt u de Abdijenroute (107 km) volgen: van Chimay, Hastière, Dinant (Leffe), Maredsous en Floreffe.

Alle Chimay-producten vindt u in de Espace Chimay bij de Auberge de Poteaupré

 

Vlinders en waterleven in Virelles

Nabij Chimay (35 k, ten zuiden van Charleroi) ligt de Jardin des Papillons waar vlindersoorten vrij rond fladderen. Ook in Aquascope is aandacht voor de natuur: die van een vijver en er omheen. Via camera's kunt u op schermen zien hoe de natuur zich ontwikkelt.

Alles over de Vlinderschuur in Virelles en de Aquascope Virelles