U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

België, 7de Kunst en Gouden Palm

We kunnen pas echt beginnen praten over de Belgische Film vanaf het einde van de eerste wereldoorlog, maar het zijn de pioniers uit die tijd die ervoor gezorgd hebben dat de documentaireschool met Henri Storck (Misère au Borinage, 1933) er kwam en vooral de verschijning later van uitzonderlijke filmmakers waaronder ook in de animatiefilm.

André Delvaux geeft het startschot voor de moderne periode van de Belgische fictiefilm en opent de deuren naar internationale erkenning met "Homme au Crâne Rasé" (1966) of "Rendez-vous à Bray" (Prix Louis Delluc in 1971) maar ook de broers Dardenne met "Rosette"(Gouden Palm in Cannes in 1999), Jaco Van Dormael met "Toto le Héros" (Gouden Camera in Cannes en César in 1991), Gérard Corbiau en zijn "Farinelli" of de "Maître de Musique"Alain Berliner en "Ma Vie en Rose" (1997), Rémy Belvaux en "C'est Arrivé près de Chez Vous" (1992), en Chantal Akerman, Marion Hansen, Jean-Jacques Andrien... zoveel talent, onmogelijk om allemaal op te noemen maar elk van tel op de internationale filmscène.

Deze filmmakers zouden echter nergens staan zonder de kwaliteit van de acteurs, scenaristen, componisten die afkomstig zijn uit onze streken en vooral onze scholen (INSAS, IAD, ...). Ook hier is het moeilijk om iedereen op te noemen, maar laten we toch even herinneren aan enkele uitzonderlijke acteurs:

  • Benoît Poelvoorde
  • Emilie Dequenne
  • Natacha Régnier
  • Cécile de France
  • Olivier Gourmet
  • Pascal Duquenne
  • Marie Gillain
  • Jérémie Rénier
  • Jacques Brel
  • Annie Cordy

... maar ook enkel geniale componisten zoals Toots Thielemans (in "Macadam Cow-Boy"), Wim Mertens (in de"Ventre de l'Architecte de Greeneway 1986).

Wat belangrijk is om de originaliteit van onze film goed te vatten, is begrijpen dat hij doorspekt is met een sterke obsessie rond identiteit, maar ook met een geniale zelfspot. Dankzij al deze beroemde en bekroonde troeven, is de Belgische film een van onze beste ambassadeurs ter wereld geworden!

Wist u dat het Brussels Gewest een dienst (BruxellesTournage ) opgericht heeft voor professionele filmmakers om hen te helpen bij de zoektocht naar filmlocaties in de hoofdstad? Bruxelles Tournage is een gids voor de filmmaker en vormt synergieën tussen de verschillende partners.

We vieren de film trouwens meerdere keren per jaar tijdens evenementen, festivals en ontmoetingen met internationale allure. U vindt hier enkele voorbeelden:

Wallonië

Henegouwen :

Luik :