U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

Art Nouveau

 

De art nouveau stijl kwam op aan het einde van de 19de eeuw. Na de Oostenrijkse heerschappij, waarbij de architectuur zich kenmerkte door een rationele, neoklassieke stijl en sinds de onafhankelijkheid, richtte België zich op stedelijke herontwikkeling. Vooral Koning Leopold II (1865-1909) realiseerde zich dat om Brussel economisch aantrekkelijker te maken, de stad ook esthetisch aantrekkelijker moest worden. Hij financierde gigantische openbare gebouwen zoals het Palais de Justice, schiep het monumentale Jubelpark en zorgde dat parken verbonden werden met de stad door de aanleg van brede wegen, zoals Avenue Louise en Avenue Tervuren. Langs deze avenues verrezen prachtige, statige panden in art nouveau-stijl.

 

Art nouveau krijgt de ruimte

De uitbreiding van Brussel viel deels samen met de 19de-eeuwse industriële opleving. Belgische architecten experimenteerden met nieuwe materialen als glas en ijzer. Sinds 1890 vormde Brussel de voorhoede van art nouveau. De golvende lijnen, organische vormen en bloemmotieven vormden de nieuwe architectuurstijl. In Brussel zijn zoveel bouwwerken en van zoveel verschillende art nouveau-stijlen te vinden, dat de stad zich hoofdstad van art nouveau kan noemen.

 

Horta

In België is Victor Horta (1861-1947) de grondlegger van de art nouveau-architectuur. Vooral in Brussel zijn gebouwen van zijn hand te vinden. Het huidige Horta Museum was ooit zijn huis en atelier: een subliem samenspel van ruimte en licht en een harmonieus geheel van begane grond tot zolder. Horta schiep ook het voormalige warenhuis van Wauquez, dat nu onderdak biedt aan het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, kortweg het Stripmuseum. 
Horta Museum

 

Art nouveau in overig Frans België

Naast Brussel telt de stad Tournai (Doornik) diverse art nouveau huizen rondom het station en langs boulevards. Het pronkstuk vand e stad is het gebouw van het Musée des Beaux-arts waarvoor de stad architect Horta had uitgekozen om deze te ontwerpen.
Art nouveau in Tournai

 

In Charleroi zorgde de bloeiende industrie er eind 19de eeuw voor dat families voldoende geld hadden om een nieuw huis te laten ontwerpen. In de bovenstad verrezen langs de boulevards huizen in art nouveau-stijl. Het Maison Dorée (hoek rue Tumelaire en Boulevard Defontaine) van rond 1900 is een getuige van de tijd van voorspoed.  

 

Luik telt diverse art nouveau-huizen en heeft onder andere het Maison Comblen dat geheel in originele stijl is teruggebracht. Het huis ligt even buiten het centrum in de Rue des Augustins.

 

Een overzicht van art nouveau in Brussel vind je hier