U bevindt zich op de
Uw land
FacebookTwitterRss

De navigatielinks overslaan
Biersoorten
© BITC - Olivier van de Kerchove
Bier proeven
© WBT - Emmanuel Mathez
De Trappisten
© WBT - Emmanuel Mathez
Bier brouwen
© WBT - Emmanuel Mathez
Geschiedenis van bier
© OPT / J.L. Flémal

Ambachtelijk bier

 

Belgische bieren zijn wereldberoemd. Het bierland telt zo'n 125 brouwerijen. Deze produceren vaak meerdere bieren waardoor het totale aanbod in België enorm groot én zeer gevarieerd is. Op fles, op vat, lichte en sterke bieren, blonde, amberkleurige en donkere bieren. Met fruit of juist met een hoppige afdronk… De keuze is eindeloos groot.

 


© WBT - Bernard Boccara

 

Biercultuur

België kan er trots op zijn dat de eeuwenoude biercultuur grotendeels is behouden. Waar andere landen door regelgeving en schaalvergroting hun tradities voor een deel verloren zagen gaan, bleven in België de tradities overeind. Hoewel ook bij onze zuiderburen natuurlijk veel is veranderd en niet meer in elk dorp minstens één hoeve is te vinden die tevens dient deed als brouwerij.

 

Het is uniek dat er zoveel plaatsgebonden authentieke manieren van bier brouwen zijn bij onze zuiderburen. België is het enige land ter wereld waar nog bieren van spontane gisting worden gebrouwen. Niet verwonderlijk dat bier diep is verankerd in de cultuur van onze zuiderburen.

 

Bier is als wijn

De Belgische biercultuur geldt als een van de meest verfijnde van de wereld. Sommige Belgische restaurants benaderen bier zoals Franse restaurants dat met wijn doen: een goede kelner kan adviseren welke bieren een mooie combinatie vormen met de gerechten.

 

Productie van bier

De basisingrediënten zijn graan, hop, gist en natuurlijk water. Vaak beschikken de Belgische brouwerijen over eigen waterbronnen die aan de hoge kwaliteitseisen voldoen. De aanwezigheid van het water was de reden om zich op die plek te vestigen. De bittere smaak van bier komt van de hop. De bloemen van de plant geven daarnaast ook een fijn aroma aan het bier. Bovendien dragen hopbestanddelen bij aan de schuimvorming en de houdbaarheid van het bier.

 

Bierkaart

Op de bierkaart staan alle brouwerijen vermeld plus de winkels en cafés waar de ambachtelijk gebrouwen bieren kunnen worden geproefd. bestel de gratis kaart via informatie@belgie-toerisme.nl of kijk voor meer informatie op de website Belgische bierroutes.

 

Belgische bieren en de biercultuur

Weblog over trappistbieren Trappistbier Beleven